Havets have
Publiceret 30.06.2025
Publiceret 30.06.2025
Tak til Marinebiolog Keith Brander, som bor på Havneholmen for dette spændende indlæg om Havnemiljøet.
Tilstanden i de danske kystfarvande fylder meget i nyhederne med foruroligende billeder af døde fisk, muslinger og andet liv i havet. Det område af havbunden, der lider af iltmangel, udvides hvert år, fordi for mange næringsstoffer forårsager kvælende algeopblomstringer, som dør og synker. Billeder og video viser et tæppe af brune trådalger og ikke meget andet (fx. Giv os naturen tilbage serie 3).
Hvad med livet i havet tæt på os i havnen? Hvis jeg skulle vælge et stort område i København, som kun er beboet af planter og dyr, der ankommer og spreder sig selvstændigt, ville det være under havnens overflade - ingen mennesker, ingen dyrkning, minimal forstyrrelse. Men hvor meget er det påvirket af de fysiske og kemiske forandringer, som skaber problemer i andre danske kystområder? Kan vi se og genkende ændringer i livet i havet og identificere årsagerne?
Livet i havet er skjult under overfladen - meget af det er mikroskopisk - hvis vi kigger ud over kanten af vores kaj, kan vi se en farverig bræmme af alger, hydroider, bryozoer, muslinger, snegle, rejer og rurer - nok til at give opmuntring til, at billederne af dækkende brunt slim ikke fortæller den fulde historie, og at der stadig er en mangfoldighed af liv her. Der er ålegræs på havbunden med krabber, fisk og snegle, og hvis vi dypper et net eller filtrerer en liter eller to, kan vi se det plankton, der lever i vandet.
Her ser I en kutling, Neogobius melanostomus (invasiv art!), kigge sultent på en reje.
Jeg tager daglige fotos og planktonprøver for at opbygge en oversigt over sæsonmæssige og længerevarende ændringer og for at afprøve enkle måder at observere, identificere og overvåge på. Hvis det ser lovende ud, kan næste skridt være et »citizen science«-projekt, som flere kan deltage i.
Kontakt mig, via e-mailen keith@kandp.dk, hvis du er interesseret.
Marinebiolog Keith Brander