Bliv forårsklar i lejligheden og på altanerne

Publiceret 08.04.2020

Sæsonen for udeliv på altaner og i haveanlæggene er nært forestående. Vi har derfor samlet de bedste råd til vedligeholdelse af lejlighed og altaner.

Afløb på altanerne

Tjek at afløbet under terrassebrædderne på altanerne er frit, så regnvandet kan løbe væk. Der bør være en renselem over afløbet i terrassebrædderne på alle altaner. Er der ingen renselem, eller kan du ikke komme til afløbet, skal du kontakte ejendomsinspektøren, for så skal der etableres en renselem.

I videoen "Vedligehold | Afløb på altaner" ser du, hvordan du efterser afløbet:

Grønne Alger

Der er flere måder at holde altanerne fri for grønne alger på. Der er den traditionelle måde med knofedt, som demonstreres i videoen "Vedligehold | Træværk".

Du kan også sprøjte mod alger med Ecostyle AlgeFri N. Det er det eneste sprøjtemiddel mod alger, som er godkendt til brug på ejendommens altaner. Sprøjtemidlet kan købes i et byggemarked, men du kan også via mail eller telefon bestille og låne en sprøjte med AlgeFri N hos inspektør Henrik, som så vil sætte en sprøjte ved din hoveddør. Du skal du sørge at aflevere den til ejendomskontoret hurtigst muligt efter brug.

Døre og vinduer

Hængsler og håndtag på døre og vinduer bør smøres mindst en gang om året med syrefri olie, f.eks. symaskineolie eller cykelolie. På alle hængsler finder du et lille hul, hvor der kan sprøjtes olie ind. Tør overskydende olie af med en klud.

Ligger du ikke inde med syrefri olie, så bestil en låne-spray hos Henrik på mail. Henrik stiller sprayen ved din dør mod at du afleverer den på kontoret dagen efter.


Vinduernes og altandørenes beslag er ikke beregnet til at holde dem åbne i blæsevejr. Du bør derfor ikke forlade boligen med åbne døre og vinduer, hvis der er risiko for dårligt vejr.

Glem heller ikke at smøre skydedørenes topskinner eller at se efter om bundstykket er rengjort.

Friskluft-ventiler

Formålet med friskluft-ventilerne, som sidder i toppen af vinduer og døre, er at få erstatningsluft til den mekaniske udsugning fra køkken og bad, så der ikke opstår undertryk i lejligheden. Det er vigtigt, at friskluft-ventilerne er åbne. Det sikrer desuden optimal ventilation og en jævn fordeling af varmen i lejligheden.

Der er muligt at lukke for friskluft-ventilerne, men det bør kun ske undtagelsesvis, f.eks. hvis der står en hård vind lige på udefra. Husk at åbne dem igen.

Friskluft-ventilerne bør rengøres ved støvsuger mindst en gang årligt.

Tætningslister

Om vinteren kan tætningslister på vinduer og døre fryse fast. Det forebygger du ved at smøre tætningslisterne med silikone en gang om året. Det forlænger i øvrigt tætningslisternes levetid.

Og husk, du må aldrig øve vold mod døre og vinduer, der binder.

Kugleventiler

Kugleventilerne, som sidder på varmt- og koldtvandstilførslen i lejlighedens teknikskab, bør motioneres mindst en gang om året. Det skal de for at sikre, at de er funktionsdygtige, hvis du skal lukke for vandet til lejligheden ved evt. vandskade eller skift af blandingsbatterier. Hvis de sidder helt fast og ikke kan drejes, bør du overveje at få en VVS’er til at skifte dem. Du skal ikke tage så hårdt fat, at du ødelægger dem, for hvis der opstår en vandskade i teknikskakten, vil det medføre problemer for de øvrige beboere i opgangen.

Mere materiale om vedligehold

Se også ejerforeningens samling af instruktioner i, hvordan du vedligeholder din lejlighed - indendørs som udendørs.

Vedligehold

Flere nyheder

Se nyhedsoversigten